PÜF NOKTALARİ |
|
|
BAKIR KAPLARI PARLATMAK |
Rengi koyulaşan bakır kapları parlatmak için sirkeden yararlanabilirsiniz. Bunun için bir bezin üzerine biraz sirke dökün. Yıkanmış ve kurulanmış bakır kapları bu sirkeli bezle ovun. Bakırların pırıl pırıl parladıgını göreceksiniz. |
|
BAKLAGİLLERİ TEMİZLERKEN |
Baklagilleri pişirmeden önce ılık su dolu bir kabın içine koyun ve beş dakika bekletin. Daha sonra elinizle suyun içindeki baklagilleri karıstırın. Böylece baklagillerin üzerindeki kirler kabarıp, suya karısır. Süzdükten sonra baklagiller tertemiz olacaktır. |
|
BALIĞI AYIKLARKEN |
Balıgın üzerine bir miktar sirke serperek yüzgeçlerini daha kolay ayıklayabilirsiniz. |
|
BALIĞIN LEZZETİ |
Kızartılmış balıkların daha lezzetli olmasi için balıkları yıkadıktan sonra iyice kurulayıp, üzerlerine bir fırça yardımı ile ince bir tabaka halinde sıvıyağ sürün. Sonrasında balıkları una bulayın. Bu sekilde kızartacağınız balıklar, yağ çekmeyeceği için daha lezzetli olacaktır. |
|
BESİNLERİN SAKLANMASI |
Gıda maddelerinin pişmeden ve piştikten sonra besin değerlerini yitirmeden dolapta saklama süresi degişiktir. Işte bunlardan birkaçı: Çiğ kıyma 1 gün, çig balık 2-3 gün, süt 2-5 gün, peynir 4-15 gün, yumurta 10-25 gün. |
|
BUZDOLABINIZDAKİ ÇİZİKLER |
Buzdolabınızdaki küçük çizikleri kapatmak için beyaz tırnak cilasi sürebilirsiniz. |
|
ÇAYDANLIKTA SU GEÇ KAYNIYORSA |
Çaydanlığa koymuş olduğunuz su geç kaynıyorsa kireçlenmiş demektir. Kireci temizlerseniz zamandan tasarruf etmiş olursunuz. |
|
ÇOK ŞEKERLİ TATLILAR |
Evde özene bezene hazırladığınız ya da dışarıdan aldığınız tatlı aşırı şekerli mi çıktı? Sakın çöpe atmayın! Tatlıyı, süt dolu bir kabın içine alıp 2-3 saat bekletin. Böylece tatlının fazla şekeri süte geçer. Ayrıca süt, tatlıyı çok daha yumusak ve lezzetli yapar. |
|
DOMATES SALÇASI |
Kapagını açıp birazını kullandığınız domates salçasnın bozulmaması için üzerini düzleyin. Biraz zeytinyağı ile örtün. Hava ile teması kesileceğinden uzun zaman saklayabilirsiniz. |
|
DOMATESİ LEZZETLİ PİŞİRMEK İÇİN |
Pişirirken daima bir tutam şeker atmayı unutmayın. Daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. |
|
HAMURA SÜT KATIN |
Hamur işleri yapılırken genelde un ile su karıştırılır. Oysa bu, hazırladığınız hamurun çok fazla kabarmasını engeller. Hamur yaparken una yagsız süt ilave ederseniz, hamurun hem daha iyi kabardağını hem de daha lezzetli oldugunu görürsünüz. |
|
HAVUCUN FAYDASI |
Havuç, vücuttaki zehirin böbrek yolu ile dişari atılmasını sağlar. idrar artırır. Vitamince zengindir; içinde yaglı ve şekerli maddeler bulunduğundan iyi bir besleyicidir. Suyu, gözleri kuvvetlendirir. |
|
JELATİN YERİNE LİMON PELTESİ |
Evde cheescake yaparken degişik bir tat yakalamak istiyorsanız, jelatin almak yerine kolayca hazırlayabileceğiniz limon peltesi kullanabilirsiniz. |
|
KAHVEYİ TAZE SAKLAMAK |
Öğütülmüş olarak aldıgınız kahvenin bozulmaması ve kokusunun gitmemesi için cam bir kavanozda agzı kapalı olarak saklayın. |
|
KARINCA UZAKLAŞTIRMAK İÇİN |
Yaz aylarında mutfağınıza doluşan karıncaları uzaklaştırmanın en kolay yolu; kuru defne yapraklarını ufalayıp karıncaların bulundukları yere serpmektir. |
|
KAVANOZLARI TEMİZLEMEK İÇİN |
Cam kavanozları temizlemek için kavanozların içini patates kabuklarıyla doldurun ve bu şekilde bir gün bekletin. Daha sonra sabunlu ilik suyla yıkayıp çalkalayın. |
|
KİRECİ TEMİZLEMEK İÇİN |
Su kaynattığınız kap zamanla kireçlenir. Kapta biriken kireçleri temizlemek ise hiç de zor değil. Kabın içine yumurta kabukları koyup, iki bardak su ekleyin. Su ve yumurta kabuklarını ocakta kaynatın. Böylece kabınızda kireçten eser kalmayacaktır. |
|
KOLAY PATATES SOYMAK |
Patatesleri daha kolay soyabilmek için önce 10 dk. sıcak suda bekletin. |
|
KONSERVE ALIRKEN |
Kısa sürede hazırlanmaları dolayısıyla tercih edilen konserveleri alırken kutunun üzerinde kabarma olmamasına dikkat edin. Çünkü bu, konservenin bozulduğunu gösterir. |
|
KREMA HAZIRLARKEN |
Krema hazırlarken genelde margarin tüm malzemelerle birlikte çırpılır. Fakat bu şekilde krema dayanıklı olmaz. Tüm malzemeleri çirptıktan sonra margarini kare kare kesip kremaya ekler ve bu şekilde çırparsanız krema daha lezzetli olur ve uzun süre dayanır. |
|
MARMELAT SAKLARKEN |
Marmeladı uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız yapacağınız şey çok basit; marmelat kavanozunun üzerine yanmış şeker dökün, daha sonra kavanozun kapağını kapatın. Böylece özene bezene yaptıgınız marmelatlar uzun süre sofralarınızı süsleyebilir. |
|
MERMER EŞYALARIN BEYAZLATILMASI |
Mermere zarar veren şeylerin başında sıcak ütü ve tencere gelir. Sararmış ve kirlenmiş mermerlerinizi temizlemenin en iyi yolu ise limon suyuyla ovmaktır. Daha sonra da mermerlerinizi durulayıp, pamuklu bir bezle parlatırsanız, mermerinizin ilk günkü gibi pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. |
|
MEYVE SALATASI |
Özellikle kiş meyvelerinden meyve salatası hazırladıgınız zaman üzerine ince limon dilimleri koymayı ihmal etmeyin. Bu şekilde elma, muz gibi meyve dilimlerinin kararmasını önlemiş olursunuz. |
|
PEYNİRİ KESMEDEN ÖNCE |
Peynir kesmeden önce biçaği soguk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de biçaği daha rahat yıkarsınız. |
|
PİLAVI SORUNSUZ ISITMAK İÇİN |
Güzel bir pilav hazırladınız ancak pilavınızın bir kısmı ertesi güne kaldı. Artan pilavı ısıtmak ise çoğu kez problemdir. Tencerenin dibi tutar, pirinçler birbirine yapışır ya da alt tarafı ısınır, üstü soğuk kalır. Bu durumda pilav kabını kaynar su dolu bir tencerenin içine bir süreliğine koyun. Böylece pilaviniz sorunsuz ısınacaktır. |
|
PRATİK KURABİYE |
Çocugunuzun canı kurabiye istedi fakat hiç vaktiniz yok. O zaman, birkaç dilim ekmeğin üzerine marmelat sürüp fırına verin. Bu değişik ve güzel tadı çocuğunuz sevecektir. |
|
PRATİK SOĞUTMA |
Evdesiniz ve aniden buzdolabınız bozuldu. Buzdolabınız yapılana kadar yiyeceklerinizi korumanız gerekiyor. Bu durumda ihtiyacınız olan, pratik bir soğutucu. Bunun için, temiz bir kovayı su ve buz ile doldurun. Soğutmak istediğiniz kapları içine koyun. |
|
SARIMSAKLARI SAKLAMAK İÇİN |
Yemeklere ayrı bir tat veren sarımsak, kabuklarını soyarken elde kötü kokular yaratır. Her defasında sarımsağın kabuklarını soymakla ugraşmak istemiyorsanız, önceden bolca soyup küçük bir poşetin içinde buzluga koyun. |
|
ŞARAP SAKLAMANIN YOLU |
Yıllanmış şarap çok makbuldur. Fakat şarabı saklarken bazı şartlar göz önünde bulundurulmalı. Eski şaraplarınızı saklayacağınız yerin ne fazla kuru ne de fazla rutubetli olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. En uygun sıcaklık ise 10 derecedir. |
|
TEREYAĞINIZ DONDUYSA |
Tereyağınız donduysa, buzdolabından çıkardıktan sonra sıcak bir kaba koyarsanız yumuşamasını sağlayabilirsiniz. |
|
TURP |
idrar söktürerek vücutta birikmiş zehirleri atar. Safra yollarında ve safra kesesinde taşların düşürülmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. |
|
TUZUN ZAMANLAMASI |
Yemek pişirirken çorbaları ve sulu yemekleri ocağa koyar koymaz, etleri ise ocaktan indirmeden hemen önce tuzlamaya dikkat etmelisiniz. Böylece yemeklerin tadı tuzu yerinde olur. |
|
YAĞIN SIÇRAMAMASI İÇİN |
Kızartma yaparken zaman zaman etrafa sıçrayan yaglar mutfagı kirletir. Ayrıca ellere ya da yüze sıçrayarak bazı kazalara da neden olur. Bunu engellemek için tavadaki yağa ısınmadan önce biraz tuz atın. Böylece yağin kızdığı zaman etrafa sıçramadığını görürsünüz. |
|
YEMEĞE FAZLA TUZ ATTIYSANIZ |
Yemek yaparken pek çok kişinin yaşadiği sorunlardan biri tuzu fazla kaçırmaktır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız yapmanız gereken, tencereye birkaç parça kabuğu soyulmuş çiğ patates atmaktır. Patatesler fazla tuzu hemen çekecektir. |
|
ZEYTİN YAĞI ŞİŞESİNİ TEMİZLEMEK |
Zeytinyaği şişesini ne kadar yıkarsanız yıkayın bir türlü temizleyememekten şikayetçiyseniz işte size pratik bir yol: Zeytinyaği şişesinin içine soğuk su katın, tuz ilave edin. Sonra iyice çalkalayın. Ardından tekrar soğuk su ile bol bol yıkayın. |
|